garsons uniek

Garsons Uniek

Wie zijn de Garsons Uniek?

Onze Garsons Uniek is een groep enthousiastelingen met een handicap of chronische ziekte die graag hun handen uit de mouwen steekt door zinvol werk te doen. Met hun vrijwilligerswerk tonen ze wat participatie écht betekent. Ze kunnen ingeschakeld worden op allerlei soorten evenementen en bedienen klanten op onze eigen unieke manier. Mooi gekleed met wit hemd, donkere broek en donkergroene schort, springen we graag uit op elk evenement.

Waarom kiezen voor deze unieke bediening?

Er heersen nog steeds veel vooroordelen over mensen met een handicap of chronische ziekte. Zo hoor je wel eens dat mensen met een handicap overal begeleiding bij nodig hebben, dat ze de maatschappij enkel handen vol geld kosten of dat de groep van personen met een ziekte of handicap zo klein is dat je hen kan verwaarlozen.

Met onze garsons willen wij dit soort vooroordelen de wereld uithelpen. Dit doen we door onze Garsons in contact te brengen met de bezoekers op jouw evenement en aan hen te laten zien dat ook zij personen met enorm veel talenten zijn. We dagen de bezoekers uit aan de hand van stellingenkaarten om eens na te denken over welke vooroordelen zij hebben over handicap.

Daarenboven laten we de bezoekers eens proeven van het leven als persoon met een handicap. Dit doen we door onze unieke drankenkaart die voorzien is van een groot lettertype in contrastrijke letters, braille, handgebaren uit de Vlaamse Gebarentaal en pictogrammen. Zo kan écht iedereen zijn eigen drankje bestellen en wie weet bestel jij binnenkort jouw biertje met handgebaren! Santé!

"Een Festival van de Gelijkheid zonder Garsons Uniek? Dat is als een café zonder toog, onvoorstelbaar!

Hun aanwezigheid en enthousiasme zorgen ervoor dat gelijkheid geen hol begrip blijft maar een unieke kans op samenwerking.” – vzw Curieus  

Wat kan je verwachten?

Je kan de Garons Uniek inschakelen voor allerlei soorten evenementen. Dit kan gaan van een klein personeelsfeest tot een groot festival. We kunnen allerhande taken openemen: zo bedienen we graag gasten aan tafel, we nemen bestellingen op, bedienen de bar en zorgen nadien dat alles proper opgeruimd en afgewassen is.

 

Bekijk ons filmpje!

De Garsons Uniek kunnen worden geboekt op allerhande evenementen, studiedagen, optredens, festivals … waar je als organisator ‘diversiteit’ in de kijker wil zetten.

Ons aanbod op jouw evenement.

De Garsons Uniek willen tussen pot en pint in dialoog gaan met de bezoekers. De focus van de Garsons Uniek ligt op het sensibiliseren.

Een Dito-medewerker verzorgt de communicatie tussen de ploeg en de aanvrager. Dito zorgt ervoor dat de Garsons Uniek uitgerust zijn met aangepaste drankenkaarten, plateaus en een passende outfit. Dito zorgt voor de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om de Garsons Uniek hun ding te laten doen. De vrijwilligers hebben een vrijwilligerscontract, waardoor ze verzekerd zijn. Indien nodig, voorzien we ook een tolk Vlaamse Gebarentaal om communicatie mogelijk te maken tussen onze dove vrijwilliger en de bezoekers.

Onze verwachtingen:

 • Je beweegreden is belangrijk: de Garsons Uniek worden ingeschakeld met als doel diversiteit in de kijker te zetten. Ze worden niet gezien als goedkope werkkrachten.
 • Heb er begrip voor dat de Garsons Uniek op hun eigen tempo werken. Verwacht geen perfectie.
 • Je besteedt aandacht aan de zichtbaarheid van de Garsons Uniek, door de aanwezigheid van de garsons bijvoorbeeld uitdrukkelijk in de uitnodiging te vermelden, in het programmaboekje, op de affiche, op de website, enzovoort.
 • Tijdens het evenement zet je de Garsons Uniek zo goed als mogelijk in de kijker: ze worden voorgesteld aan de bezoekers, ze krijgen de mogelijkheid om de dialoog aan te gaan met de bezoekers. De banner wordt op een zichtbare plaats gezet.
 • De toegankelijkheid van het gebouw en de toiletten is belangrijk. Dito kan mee nadenken over het (fysiek) toegankelijk maken van de ruimte.
 • Je zorgt voor de faciliteiten om de bar / receptie te kunnen laten plaatsvinden (o.a. drank, glazen, toog, spoelbak, frigo).
 • Je zorgt voor een vast aanspreekpunt tijdens het evenement.
 • De vrijwilligers kunnen rekenen op een hartelijke ontvangst: er wordt voor hen drank voorzien, er wordt een maaltijd voorzien bij lange shifts, ze kunnen genieten van vrije toegang (in geval van bijvoorbeeld een festival of optreden of toneel).

Kostprijs?

De prijs is afhankelijk van het soort en de grootte van het evenement. Contacteer ons – via onderstaand contactformulier – en wij maken een offerte op op basis van jouw noden.

Vzw’s kunnen de Garsons Uniek inschakelen aan een aantrekkelijk tarief.

Heb je twijfels? Zijn er zaken onduidelijk?

Contacteer ons. We bespreken samen op welke manier we de Garsons Uniek een succesvolle passage kunnen geven op jouw evenement.

Helemaal overtuigd? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Heb je interesse om ons in te huren? Vul onderstaand contactformulier in. Een Dito-medewerker bekijkt dan samen met jou of een deelname van de Garsons Uniek op jouw evenement mogelijk is.

 

De Garsons Uniek waren reeds te gast op:

 • Het Festival van de Gelijkheid in Gent
 • De Schrijfdag van creatief schrijven
 • Het vaartfestival in Leuven
 • Feest in het park in Oostende
 • Bibliotheek de Krook in Gent (voor het programma ‘Blind Gedropt’ van VTM)
 • UCLL Diepenbeek Mish Mash diversiteit markt
 • Reva beurs – stand toerisme Vlaanderen: iedereen verdient vakantie
 • Het DisABILITY filmfestival Leuven

Nominaties en prijzen

De Garsons Uniek werden geselecteerd voor de deelname aan de Henry Vandevelde awards in de categorie graphic design. Met dank aan Josworld. (Henry van de Velde Awards)

Daarnaast ontvingen de Garsons Uniek in september 2022 een nominatie  voor de Hand van Vlaanderen – prijs: een initatiatief van DoofVlanderen. (Hand van Vlaanderen | Doof Vlaanderen)

 

Zit er ook een Garson Uniek in jou?

Ben jij een geboren ober? Sla je graag een praatje op café? Of hou je ervan om alles netjes te maken? Dan ben jij misschien wel de geknipte vrijwilliger om de Garsons Uniek te versterken!

Ga samen met ons aan de slag op recepties of evenementen, helemaal op jouw eigen tempo en met taken volgens jouw interesses.

Bij Dito vinden we het belangrijk dat iedereen zijn talenten kan benutten. En wat is er leuker dan dat samen te doen met een toffe bende mensen?

 

Wil je graag aan de slag als vrijwilliger bij de Garsons Uniek?

Jouw taak

Als vrijwilliger bij de Garsons Uniek maak je deel uit van een groep vrienden met een handicap of een chronische ziekte. Wij tonen wat participatie écht betekent en dat doen we met ons vrijwilligerswerk. Je vindt ons op festivals, recepties en events. We nemen de volledige werking van de bar op ons, van bediening tot afruimen, tot afwas en kassa. Iedereen draagt op eigen tempo en naar eigen interesse een steentje bij. Zo ontmoeten we in een fijne ambiance heel wat mensen en werken wij meteen ook enkele vooroordelen over handicap weg!

Jouw profiel

 • Je hebt beperking, zichtbaar of onzichtbaar of een chronische ziekte
 • Je bent enthousiast en vlot
 • Je hebt goesting om je handen uit de mouwen te steken
 • Je hebt zin in een grote dosis fun
 • Je draagt mee onze missie, visie en waarden uit
 • Ervaring in de horeca is zeker geen must

Wat bieden wij jou aan?

 • Je hebt volledige inspraak in waar en wanneer je beschikbaar bent
 • Je krijgt een outfit, onkostenvergoeding en bent verzekerd tijdens de activiteiten
 • Je krijgt een gratis digitaal – Dito lidmaatschap. Zo blijf je als vrijwilliger op de hoogte van het reilen en zeilen van onze organisatie.

Aan de slag!?

Zie jij jezelf als de geknipte vrijwilliger voor Garsons Uniek?

Neem contact op via onderstaand formulier en wij nodigen je uit voor een verkennend gesprek.

 • Je krijgt meer uitleg over de werking van Dito.
 • Samen verkennen we jouw sterktes en verwachtingen.
 • We overlopen een aantal praktische zaken (je beschikbaarheid, of je je zelfstandig kan verplaatsen, …).

 

Heb je een hart voor mensen? Ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Heb je zin om in je vrije tijd mee onze groepen enthousiastelingen te begeleiden op evemenenten en recepties? Dan is trekkende vrijwilliger worden voor onze garsons misschien iets voor jou!

Bekijk hier de vacature

 

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven