de participatietool van Dito

Canva Woman In Gray Coat Sitting On Wheelchair Scaled (1)

Wat houdt het project in?

Onze participatietool neemt de knelpunten en voorstellen van ervaringsdeskundigen mee in de renovatie van kantoren. Zij weten uit de eerste hand waar het goed en waar het fout loopt. Nu wordt er voornamelijk beroep gedaan op technische toegankelijkheidsexpertise van bouwkundigen en architecten. Dit is zeker nodig, maar niet voldoende. Op plan lijkt alles in orde, maar in realiteit blijven er nog problemen.

Hoe gaan we te werk?

Concreet bestaat de tool uit een screening door een zestal ervaringsdeskundige met diverse handicaps. De input van deze screening verwerken we in een overzichtelijk rapport met de aandachtspunten en adviezen per pijler:

 1. Publiek toegankelijke dienstverleningsruimte
 2. Kantoorruimte voor medewerkers
 3. Omgeving van het kantoor
 4. De evacuatie / brandveiligheid

We laten ons leiden door 4 vragen:

 1. Is het kantoor goed bereikbaar? Is de dichtstbijzijnde halte toegankelijk? Kan je vlot de straat oversteken als blinde of rolstoelgebruiker?
 2. Is het kantoor goed betreedbaar? Kan iedereen gemakkelijk binnen en buiten? Ook als je geen trappen kan nemen.
 3. Zijn alle faciliteiten in het kantoor bruikbaar? Kunnen rolstoelgebruikers of slechtzienden gemakkelijk gebruik maken van de koffie- of printmachine? Zijn de toiletten en vergaderzalen toegankelijk?
 4. Is alle informatie leesbaar en begrijpelijk voor iedereen? Worden er pictogrammen gebruikt om informatie op een laagdrempelige manier weer te geven? Maken de loketten gebruik van ringleiding voor slechthorenden?

Aan de slag?

In 2023 gaan we alvast aan de slag met de kantoren van Solidaris, verspreid over heel Vlaanderen. Ben jij als bedrijf ook geïnteresseerd om je faciliteiten bruikbaar te maken voor iedereen? Of wil je je eigen ervaringen als persoon met een handicap op een nuttige manier inzetten voor een beter toegankelijke samenleving? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek.

Meer informatie

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Leuke activiteiten en uitstappen
 • Gratis advies en informatie
 • Interessante voordeeltarieven