niet-handicapspecifieke hulp

Thuiszorg

Thuiszorg kan je betalen met eigen middelen. Ook je persoonsvolgend budget (PVB) kan je inzetten om Thuiszorg te betalen.

Voorbeelden van organisaties die thuiszorg aanbieden, zijn i-mens, Familiezorg, Familiehulp,…

 

Welke vormen van thuiszorg bestaan er?

Gezinszorg

Gediplomeerde verzorgenden bieden ondersteuning op vlak van persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging…), in het huishouden (koken, wassen, strijken) en op psychosociaal vlak (luisteren, stimuleren van zelfzorg, voorkomen van vereenzaming …). Ze nemen administratieve en huishoudelijke taken van je over. Je betaalt een persoonlijke bijdrage.

Poetsdienst

Een poetsdienst helpt je bij het schoonmaken van je woning: poetsen, stof afnemen, stofzuigen, enzovoort. Er zijn verschillende dienstencheque-ondernemingen die poetshulp aanbieden.

Klusjesdienst

De klusjesdienst doet kleine onderhoud- en herstellingswerken in je huis of tuin. Je kan ook hulp vragen bij de installatie van je hulpmiddelen.

Diensten voor oppashulp

Oppasvrijwilligers komen aan huis om bij een persoon die zorg nodig heeft te zijn zodat die niet alleen is. Vrijwilligers kunnen toezicht houden, ze kunnen helpen bij de maaltijd en bij het doen van boodschappen, ze kunnen helpen bij administratieve taken, ze kunnen eens samen op stap gaan, enzovoort.

Je kan zowel overdag als ’s nachts beroep doen op een oppasvrijwilliger. Er wordt per prestatie een onkostenvergoeding uitgeschreven.

Thuisverpleging 

Ook een dienst  voor thuisverpleging is een reguliere dienst. Thuisverpleging gebeurt door verpleegkundigen. Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld medicijnen of inspuitingen toedienen, wonden verzorgen, enzovoort.

De ziekteverzekering vergoedt de prestaties van de verpleegkundige via jouw ziekenfonds (het derdebetalerssysteem). Je hoeft dus zelf niets te betalen.

Hoe kan je thuiszorg aanvragen?

Je kan thuishulp rechtstreeks aanvragen via je ziekenfonds. Ook Wegwijzer kan je de juiste weg tonen.

Een vrijwilliger inschakelen

Je kan – zowel met PVB/PAB als zonder PVB/PAB – vrijwilligers inschakelen en hen een onkostenvergoeding betalen. ​Je kan bijvoorbeeld iemand uit je buurt inschakelen, of een vriend(in) die je veel helpt. Om alles correct te regelen, spreek je een vrijwilligersorganisatie aan, bijvoorbeeld (de vrijwilligersservice van) Dito.

Lokale dienstencentra

Lokale dienstencentra bieden informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aan.

Zij ondersteunen jou ook en bieden hulp bij activiteiten uit het dagelijkse leven. Je kan er bijvoorbeeld naar de kapper gaan, voetverzorging krijgen of genieten van een warme maaltijd.

Een lokaal dienstencentrum richt zich voornamelijk tot personen in een beginnende zorgsituatie. Zij helpen jou zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven