niet-handicapspecifieke hulp

Thuiszorg

Thuiszorg kan je betalen met eigen middelen, maar ook met je zorgbudget voor mensen met een handicap (BOB / basisondersteuningsbudget) als je er recht op hebt.  Ook je persoonsvolgend budget (PVB) kan je inzetten om Thuiszorg  te betalen.

Voorbeelden van organisaties die thuiszorg aanbieden, zijn i-mens, Familiezorg, Familiehulp,…

 

Welke vormen van thuiszorg bestaan er?

Gezinszorg

Gediplomeerde verzorgenden bieden ondersteuning op vlak van persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging,…), in het huishouden (koken, wassen, strijken) en op psychosociaal vlak (luisteren, stimuleren van zelfzorg, voorkomen van vereenzaming …). Ze nemen administratieve en huishoudelijke taken van je over. Je betaalt een persoonlijke bijdrage.

Poetsdienst

De poetsdienst helpt je specifiek bij het onderhoud van je woning.

Er zijn ook verschillende dienstencheque-ondernemingen die poetshulp aanbieden.

Klusjesdienst

De klusjesdienst doet kleine onderhouds- en herstellingswerken in je huis of tuin. Ze helpen bijvoorbeeld bij de installatie van je hulpmiddelen.

Diensten voor oppashulp

Vrijwilligers komen aan huis om bij een persoon die zorg nodig heeft te zijn zodat die niet alleen is. Vrijwilligers kunnen toezicht houden, ze kunnen helpen bij de maaltijd en bij het doen van boodschappen, ze kunnen helpen bij administratieve taken, ze kunnen eens samen op stap gaan, enzovoort.

Je kan beroep doen op een oppasvrijwilliger, zowel overdag als ’s nachts. Er wordt per prestatie een onkostenvergoeding uitgeschreven.

Hoe kan je thuishulp aanvragen?

Je kan thuishulp rechtstreeks aanvragen via je ziekenfonds. Je kan ook Wegwijzer contacteren.

Een vrijwilliger inschakelen

Je kan – zowel met PVB/PAB als zonder PVB/PAB – vrijwilligers inschakelen en hen een onkostenvergoeding betalen. ​Je kan bijvoorbeeld iemand uit je buurt inschakelen, of een vriend(in) die je veel helpt. Om alles correct te regelen, spreek je een vrijwilligersorganisatie aan, bijvoorbeeld (de vrijwilligersservice van) Dito.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven