tegemoetkomingen wonen

Tussenkomsten bij de aanpassing van je woning

Via jouw ergotherapeut of erkend Multidisciplinair Team (MDT) dien je jouw aanvraag in bij het VAPH. Ook verschillende gemeentes en provincies bieden jou een premie voor het aanpassen van je woning

Vlaamse aanpassingspremie

Indien je ouder bent dan 65 kan je beroep doen op de Vlaamse aanpassingspremie. Dit is een verbouwpremie om jouw woning toegankelijk te maken of technische hulpmiddelen te installeren (zoals handgrepen of een traplift).

Alle informatie en het aanvraagformulier vind je op de website van de Vlaamse overheid

 

Tussenkomsten als je huurt of leent

Als je een woning huurt of koopt, zijn er verschillende maatregelen om je een duwtje in de rug te geven.

Bij Wonen Vlaanderen kan je een premie ontvangen wanneer je verhuist naar een aangepaste huurwoning. In sommige gevallen krijg je voorrang als je op de wachtlijst staat voor een sociale woning.

Ook een tussenkomst in de huurwaarborg via het OCMW en een lagere huurprijs door de vermindering van de onroerende voorheffing zijn mogelijk. Als je een sociale woning koopt of renoveert, kan je ook terecht bij de Vlaamse overheid voor verschillende financiële steunmaatregelen.

Hoe kan je deze tegemoetkomingen aanvragen?

Contacteer de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds voor meer informatie over ondersteuning bij woningaanpassingen en de mogelijke tegemoetkomingen.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven