rechtstreeks toegankelijke hulp (rth)

Welke hulp kan je krijgen?

Er zijn verschillende soorten hulp waarop je beroep kan doen via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. Deze staan hieronder beschreven. Je kan deze vormen van RTH-hulp combineren.

Je kan ook beroep doen op verschillende RTH-aanbieders.

Begeleiding

Begeleiders helpen je tijdens individuele gesprekken met vragen over de organisatie van je huishouden, je werksituatie, … Dit kan aan huis of in een voorziening. Ook kinderen en hun ouders kunnen begeleiding krijgen. Zo worden kinderen bijvoorbeeld geholpen tijdens het aanvaardingsproces van hun handicap. Ouders van een kind met een handicap kunnen dan weer ondersteuning krijgen bij de opvoeding.

Dagopvang

Bij dagopvang zorgen RTH-aanbieders voor een leuke en zinvolle invulling van je dag. Je kan er bijvoorbeeld koken in groep, een groepsuitstap maken of ondersteuning krijgen bij het uitoefenen van een hobby.

Verblijf

Als het tijdelijk niet lukt om thuis te blijven, kan een verblijf bij een RTH-aanbieder een oplossing zijn. Tijdens je verblijf krijg je ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts ondersteuning.

Begeleid werken

Je kan er ook voor kiezen om als dagbesteding een of enkele dagen begeleid te werken bij een vzw, een winkel of een bedrijf. Het werk dat je uitvoert, is aangepast aan je mogelijkheden en interesses. Je wordt begeleid door iemand van buiten de werkplek, daarom spreken we van begeleid werken. Voor het werk krijg je geen verloning.

Hoe vraag je rechtstreeks toegankelijke hulp aan?

Je kan de hulp rechtstreeks aanvragen bij een RTH-aanbieder.

Heb je hulp nodig bij je zoektocht? Neem dan contact op met Wegwijzer.

 

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven