hulpmiddelen

Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je een hulpmiddel nodig om je te verplaatsen, kan je via de Vlaamse Sociale Bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. Er zijn manuele en elektronische rolstoelen, maar ook eenvoudige loophulpmiddelen, duwwandelwagens voor kinderen … Bekijk het overzicht van de mogelijkheden en terugbetalingen op de website van je zorgkas of op www.vlaamsesocialebescherming.be

De Vlaamse sociale bescherming betaalt (een deel van) de kosten terug voor de aankoop of huur van een mobiliteitshulpmiddel als je aan de voorwaarden voldoet.  Zo moet het mobiliteitshulpmiddel voorgeschreven worden door een arts of gespecialiseerde zorgverlener en moet je jouw zorgpremie betaald hebben aan je zorgkas.

Andere hulpmiddelen

Erkend door het VAPH?

Als je door het VAPH erkend bent als persoon met een handicap, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor financiële tegemoetkomingen voor hulpmiddelen. Enkele voorbeelden van mogelijke hulpmiddelen zijn: een eetapparaat, witte stok, automatische deuropener of een tekstherkenningsprogramma. Bekijk de volledige lijst op de website van het VAPH.

Wil je een hulpmiddel aanvragen? Je doorloopt eerst een aanvraagprocedure bij het VAPH, waarbij je wordt bijgestaan door een Multidisciplinair Team (MDT) dat jou advies geeft. De ergotherapeut van het MDT kan je helpen bij de zoektocht naar de juiste hulpmiddelen. Hij of zij komt thuis bij je langs en zoekt uit welke hulpmiddelen interessant voor je zijn.

Niet erkend door het VAPH

Als je niet door het VAPH erkend bent, zijn er misschien toch hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn voor jou.

Meer informatie

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven