parkeerkaart

Gratis of betalend parkeren?

In bepaalde steden en gemeenten mag je met de kaart ook gratis parkeren, maar dat verschilt sterk van stad tot stad. Je informeert je best bij de stad of gemeente wat de plaatselijke regels zijn. Ook in het buitenland kan je de kaart gebruiken maar de regels kunnen erg verschillen van land tot land. Je vindt alle nuttige info bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Parkeerkaarten voor bewoners

Opgelet: sommige steden en gemeenten voorzien een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor hun bewoners. Je parkeerkaart voor personen met een handicap alleen is dan niet voldoende. Je kan de bewonersplaatsen herkennen aan het “P-bord”, met als onderbord “bewoners”. Dit bord staat altijd aan het begin en aan het einde van de parkeerzone.

Wanneer heb je recht op een parkeerkaart?

  • Als je een blijvende invaliditeit hebt van 50% of meer (invaliditeit van de benen) of van 80% of meer (andere invaliditeit).
  • Als je oorlogsinvalide bent (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50% of meer.
  • Als je volledig verlamd bent aan de armen of beide armen werden geamputeerd.
  • Als je gezondheidstoestand je zelfredzaamheid of je mobiliteit vermindert. Als je ouder bent dan 21 jaar: 12 punten of meer (zelfredzaamheid) of minstens 2 punten (mobiliteit). Ben je jonger dan 21 jaar, dan moet je minimum 2 punten scoren in de categorie “verplaatsing” of “mobiliteit en verplaatsing”.Lees hier meer over de evaluatie van je handicap.
  • Of als je toelating hebt van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om een mobiliteitshulpmiddel (scooters en driewielers komen niet in aanmerking) aan te kopen. De aangepaste lijst van mobiliteitshulpmiddelen die in aanmerking komen, kan je hier​ raadplegen.

 

De kaart is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als je zelf niet in het voertuig zit. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is.

Versnelde aanvraag parkeerkaart

Heb je het akkoord van de adviserend arts om een rolstoel uit een specifieke lijst te kopen? Dan krijg je van je ziekenfonds een aanvraagformulier voor je parkeerkaart. Wie in Vlaanderen woont en via de Vlaamse Sociale Bescherming recht heeft op een terugbetaling van zijn/haar rolstoel, kan een parkeerkaart aanvragen zonder evaluatie van de handicap.

Heb je hulp nodig bij je aanvraag?

Neem dan contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. Zij helpen je met plezier verder.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven