inkomens-vervangende tegemoetkoming

Integratietegemoetkoming

Hoeveel krijg je?

Het bedrag dat wordt uitgekeerd, verschilt volgens je gezinssamenstelling. De gezinscategorie hangt af van het feit of je al dan niet alleen leeft, een huishouden vormt of één of meerdere kinderen ten laste hebt. Het uiteindelijke bedrag kan dus van persoon tot persoon sterk verschillen.

Bekijk hier tot welke categorie je behoort

Categorie ​C voor mensen die:
ofwel een huishouden vormen met een persoon die geen bloed- of aanverwant is in de eerste, tweede of derde graad.ofwel één of meerdere kinderen ten laste hebben.

Categorie B voor mensen die:
ofwel alleen wonen ofwel sinds tenminste 3 maanden dag en nacht in een verzorgingsinstelling verblijven en voordien niet tot categorie C behoorden.

Categorie A
is een restcategorie voor iedereen die niet tot C of B behoort. Meer concreet vallen hieronder de samenwonenden: o.a. samenwonende broers en zussen, een persoon met een handicap die samenwoont met meerderjarige ongehuwde kinderen, …​

Dit zijn de concrete bedragen per categorie

Categorie A
jaarbedrag € 9106,68  –  maandbedrag € 758,89

Categorie B
jaarbedrag € 13.660,01  –  maandbedrag € 1.138,33

Categorie C
jaarbedrag € 18.460,66  –  maandbedrag € 1.538,38

Hoe vraag je een inkomensvervangende tegemoetkoming aan?

Voor het indienen van een aanvraag heb je een eID en kaartlezer nodig. Je moet ook de pincode van je eID kennen. Het neemt ongeveer een kwartier tijd in beslag om alle vragen te beantwoorden die nodig zijn voor het indienen van de aanvraag. Eens de vragenlijst ingevuld is, kan het dossier opgestart worden. Het is dus niet meer nodig om formulieren op te sturen met de post of om bijkomende info te bezorgen. Meer info over vind je in de online handleiding. Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer de dienst via hun webformulier.

Hulp nodig bij je aanvraag?

Neem dan contact op met de sociale dienst van je ziekenfonds. De medewerkers van de Dienst Maatschappelijk Werk (DMW) zijn perfect op de hoogte van de aanvraagprocedure en helpen je met plezier verder.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven