toegankelijke publieke gebouwen en handelszaken als norm

Bij verbouwingen of nieuwbouw van lokale infrastructuur moeten er steeds toegankelijkheidsadviezen ingewonnen worden en dienen deze maximaal geïntegreerd te worden in de bouwprojecten. Adviezen die niet gevolgd worden, moeten gegrond gemotiveerd worden. Aanpassen nadien is minder efficiënt en altijd duurder.

Het lokaal bestuur dient in te zetten op handhaving van de verordening rond toegankelijkheid. Ze moet niet enkel aanvraag-vergunningen controleren maar ook de uitvoering van de vergunde werken. De lokale besturen hebben hier ook een sensibiliserende rol door zelf het goede voorbeeld te geven bij eigen infrastructuur en ook correct te informeren over de richtlijnen rond toegankelijkheid aan ondernemers op hun grondgebied.

Het lokaal bestuur kan handelaars op verschillende manieren sensibiliseren en motiveren om hun zaak toegankelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld met premies bij een verbouwing om de zaak toegankelijker te maken of sensibiliserende projecten i.s.m. verenigingen. Dito rolde reeds in verschillende gemeenten het project “Toegankelijke handelszaken” uit. Via dit project worden handelaars gestimuleerd om hun toegang toegankelijk te maken, onder meer via een bellend vlak. We zien dit als eerste stap naar een toegankelijke handelszaak.

 

Onze andere speerpunten

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven