Eén derde van de Belgen ervaart problemen bij het gebruik van openbaar vervoer.
We kregen een presentatie over de resultaten van de enquête die ze hielden om te weten hoe (on)toegankelijk het openbaar vervoer is. Hieruit bleek dat één derde van de Belgen problemen ervaart bij het gebruik van openbaar vervoer. Toegankelijkheid is dus in het belang van iedereen.
Daarna was er ruimte voor de belangenorganisaties. Dito apprecieert het dat een aantal stappen worden gezet zoals de verdubbeling van het aantal toegankelijke stations tegen 2023. We uitten echter ook onze bezorgdheid dat er nog een lange weg te gaan is vooraleer we kunnen spreken van een echte autonome toegankelijkheid. Ook stipten we concrete aandachtspunten aan zoals de assistentie naar bus of tram die nu niet goed loopt.
De krant de Standaard had aandacht voor het thema. Ze lijstten de knelpunten op en lieten, naast de minister, ook Dito aan het woord. Collega Reinhart legde uit dat we in België problemen blijven hebben met die drie perronhoogtes. Zo bevindt het rijtuig waar hij vlot in kan rijden zich soms aan de andere kant van het perron en kan dit voor vertraging zorgen omdat het voor hem meer tijd kost om naar de andere kant van het perron te ‘rollen’. Er zijn landen waar dat treinstel zich altijd op dezelfde plaats bevindt zodat reizigers al op voorhand op de juiste plaats kunnen staan. Nog in andere landen, schuift de oprijplaat vanzelf uit zodat er geen assistentie nodig is. Dat zou ook door gezinnen met kinderwagens geapprecieerd worden, aldus Reinhart.
Dito is van mening dat er een cultuur moet zijn waarbij het recht op reizen primeert op de plicht om te reserveren. Want bij een verbeterde toegankelijkheid heeft iedereen baat.
Heb je zelf interesse om je stem te laten horen?
Neem dan een kijkje op onze pagina: