onvoldoende toegang tot aangepast vervoer in limburg door felle besparingen  

Datum van publicatie 2024-05-21
Lijnbus

Felle besparingen dwingen MAV Limburg tot ingrijpende maatregelen

Mensen met een handicap kunnen vandaag beperkt beroep doen op het openbaar vervoer. De overheid financiert daarom Mobiliteitscentrales voor Aangepast Vervoer (MAV). Deze centrales zijn er niet alleen voor mensen met een handicap, maar voor iedereen die problemen heeft met mobiliteit.   

De Vlaamse overheid geeft geld aan de provincie om de MAV te ondersteunen, maar dit is niet genoeg. In Limburg alleen al is er een tekort van 300.000 euro. Dit betekent dat de MAV Limburg drastische maatregelen moet nemen vanwege een gebrek aan financiële middelen. 

Voortaan kunnen mensen met een handicap maximaal 10 ritten per maand aanvragen. Ze krijgen ook enkel een tussenkomst voor de eerste 25 km van een rit. Ritten voor ziekenhuisopnames of medische behandelingen zijn niet meer mogelijk. Mensen worden doorverwezen naar niet-dringend vervoer via het ziekenfonds, maar daar is het aanbod beperkt en ben je niet zeker dat je op je bestemming geraakt. 

Teken de online petitie

De situatie in Limburg zorgt ervoor dat mensen met een handicap geïsoleerd geraken. Door eerdere hervormingen binnen de Lijn is het openbaar busvervoer nog moeilijker geworden voor veel mensen met een handicap. Aangepast vervoer is dus noodzakelijk. De Limburgse situatie dreigt bovendien te escaleren naar andere provincies.  Ömer Güney is één van de getroffen personen. Daarom startte hij een online petitie om aandacht te vragen voor dit probleem. (Petition · Verwaarloos personen met een mobiliteitsbeperking niet! – Belgium · Change.org) 

“De beslissing om aangepast vervoer onvoldoende te subsidiëren is niet alleen onrechtvaardig, maar heeft ook een verwoestend effect op degenen die er het meest van afhankelijk zijn. Dit heeft nefaste gevolgen voor deze personen die meestal al kwetsbaar zijn. Vanwege deze maatregelen zullen deze mensen nog minder kunnen deelnemen aan het sociaal leven,” zegt Ömer Güney.

Schending recht op inclusie

Bovendien gaat Vlaanderen hiermee regelrecht in tegen het recht op volledige inclusie zoals opgenomen in artikel 19 van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en artikel 22TER van de Belgische Grondwet. 

Oproep tot actie aan minister Peeters

Dito, Kando en Onafhankelijk Leven roepen minister Peeters dringend op om haar verantwoordelijkheid op te nemen.

Deel je een verhaal

Heb je zelf een verhaal over het aangepast vervoer dat je met ons wil delen? Mail het naar communicatie@ditovzw.be.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven