deelbudgetten in prioriteitengroep 2

Datum van publicatie 2023-11-02

In de eerste plaats blijft Dito ijveren voor voldoende middelen om mensen met een handicap de nodige zorg en ondersteuning te geven. Deze budgetten zijn cruciaal om een kwaliteitsvol leven te kunnen leiden waarbij mensen zelf kunnen bepalen hoe ze dat leven inrichten. We blijven het dan ook betreuren dat er nog steeds niet voldoende budget is om de wachtlijsten weg te werken. Dit is een politieke keuze waar wij niet achter staan.

Toch ging Dito akkoord met het toekennen van voorlopige deelbudgetten. Met de nadruk op ‘voorlopig’! We gaven een akkoord onder voorwaarden. Met name dat er een duidelijk perspectief is voor deze mensen. Met andere woorden, dat de volledige budgetten snel zouden worden uitgekeerd. We weten immers dat een voorlopig deelbudget voor heel wat mensen het verschil kan maken. Zorg en ondersteuning kan al worden opgestart en mantelzorgers worden deels ontlast. Bijkomend: bij de start van deze legislatuur zag het ernaar uit dat er geen middelen naar PG2 (prioriteitengroep 2 op de wachtlijst) zouden gaan. Met die kennis was het toekennen van voorlopige deelbudgetten geen slechte zaak.

Zijn halve budgetten ideaal? In geen geval. Zullen wij ooit akkoord gaan dat budgetten definitief gehalveerd worden? Absoluut niet. Nooit. Het blijft mensonwaardig dat zoveel mensen in de koude blijven staan op ellelange wachtlijsten. Wij zullen hier dus blijven voor ijveren. Maar dat belet ons niet om in tussentijd ook mee na te denken over oplossingen zodat zoveel mogelijk mensen nu al de nodige zorg en ondersteuning krijgen. Zo doen we bijvoorbeeld actief mee aan de evaluatie van het PVF-systeem. Het is te complex en heel wat mensen vallen tussen de mazen van het net. Samen met de sector proberen we dit bij te sturen.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven