1 mei - iedereen werkt mee

Datum van publicatie 2023-04-28
1 mei – iedereen werkt mee

Karen Thoonen, 35 jaar, vrijwilligerswerk dienstencentrum

1 mei – iedereen werkt mee

Jelle Huybrechts, 38 jaar, vrijwilligerswerk in horeca

  • Kan je ons wat meer over jezelf vertellen?

Ik heb bij mijn geboorte een hersenbloeding gehad en daar heb ik een fysieke beperking aan overgehouden. Concreet betekent dit dat ik moeilijker kan stappen, moeite heb met mijn fijne motoriek en ook geen dieptezicht heb. Ook leer ik dingen trager aan. Als ik iets nieuws moet leren, heb ik dus meer tijd nodig. Ik heb ondervonden dat werkgevers mij deze extra tijd niet kunnen geven. Na een zoektocht van 3 jaar naar betaald werk besloot ik om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit doe ik nu al 10 jaar. Ik vrijwillig in een dienstencentrum voor ouderen in Houthalen, op maandag een hele dag en op dinsdag en vrijdag een halve dag. Verder ga ik ook nog 4 keer per week naar de kine. Daar zit ook een deeltje aquatherapie bij. Dit vind ik ook heel leuk om te doen. Het brengt een beetje afwisseling in de rest van de kinebeurten. Ik engageer me ook in verschillende werkgroepen zoals de laat je stem horen groep van Dito. Het einde van de week zet ik meestal rustig thuis in met een avondje tv. Mijn week zit wel vrij vol. Die rust kan ik dus wel gebruiken.

 

  • Kan je je vlot verplaatsen?

Ik ondervind eigenlijk heel wat hinder om me te verplaatsen. Dit komt grotendeels door het feit dat ik geen lange afstanden kan stappen. Ook mijn gebrek aan dieptezicht speelt me parten bij verplaatsingen die ik te voet moet doen. Ik kan fietsen met een driewieler maar heb daar eens een ongelukje mee gehad. Sindsdien fiets ik niet meer buiten. Door de problemen met mijn zicht is het voor mij ook niet mogelijk om auto te rijden. Sinds kort verplaats ik me naar het werk met de bus. Voor het bereiken van plaatsen die niet of moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer ben ik dus afhankelijk van mijn ouders. Wat het openbaar vervoer betreft, heb ik meestal geen hulp nodig om de bus te nemen. De trein is daarentegen minder evident. Ik heb hulp nodig om uit te trein te stappen. De trein neem ik dus niet zonder dat er iemand meegaat.

 

  • Wat doe je precies als vrijwilligerswerk? Wil je daar nog in groeien?

Ik hou me bezig met de administratie en telefonie binnen het dienstencentrum. We zijn een heel fijne groep vrijwilligers. Iedereen is gelijk en ik voel me echt een deel van de groep. Dat zorgt ervoor dat ik mijn werk goed kan uitoefenen. Zij behandelen mij niet anders dan de andere collega’s. Mijn directe collega’s ondersteunen me ook bij de praktische dingen die ik niet kan. Ik krijg ook heel veel steun en begrip van mijn centrumleidster. Ze helpt mij waar ze kan. Verder zijn de mensen ook heel dankbaar. Op werkvlak heb ik niet zoveel ambities. Ik zal al heel blij zijn als ik dit nog voor lange tijd kan doen. Dat ik mensen kan helpen. Het geeft me veel voldoening.

 

  • Wat doe je naast het werk in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ben ik vrij sportief. Voor corona ging ik 4 keer per week naar de fitness. Dat is nu weggevallen. Ik train nu thuis op de hometrainer en ik geef, samen met een vriend, omnisportles aan mensen met een licht verstandelijke of fysieke beperking. Ik ga ook wekelijks zwemmen.

 

  • Stel, we zien je binnen 5 jaar terug, wat wil je dan dat er in je persoonlijke leven of de samenleving veranderd is?

Mocht je me binnen 5 jaar terugzien dan ik hoop in het bezit te zijn van een PVB. Op die manier kan ik de ondersteuning inkopen die ik nodig heb om alleen te wonen. Mijn ambitie is om binnen een drietal jaar alleen te wonen in mijn eigen appartement. Verder hoop ik dat de maatschappij meer toegankelijk zal zijn en dat er meer inclusie is. Ik wil geen uitzondering zijn. Het zou een evidentie moeten zijn dat mensen met een beperking zich bewegen in de maatschappij en gewoon doen wat mensen zonder beperking ook doen.

  • Kan je je kort even voorstellen?

Ik ben Jelle Huybrechts, ik heb een licht verstandelijke beperking. Ik werk graag, ga graag naar de dansles en doe mee aan Garsons Uniek. Ook doe ik mee met de Voorleesbende, wat ik graag doe.

 

  • Wat voor werk doe je?

Ik werk in de horeca. Daar doe ik een beetje van alles: afwassen, poetsen, klaarzetten, …. Onmisbaar dus. Ik heb eerst via school stage en vakantiewerk gedaan in een beschutte werkplaats. Toen hebben ze mij gezegd dat mijn tempo veel te laag lag. Via school hebben ze toen iets anders gezocht. Eerst heb ik een tijd thuis gezeten tot ze belde van ‘ja, er is werk’. Toen ben ik langsgegaan en heb ik een rondleiding gehad. Uiteindelijk ben ik kunnen beginnen.

 

  • Wat zorgt ervoor dat je je werk goed kan uitoefenen?

Gewoon dat ik mijn werk goed doe. Ook de collega’s zijn fijn. Ik ben er vrijwilliger. Anderen blijven nooit lang. Ze werken er maar even en zijn  weer weg. Dan komt er iemand anders, maar ik werk er vast omdat ik vrijwilliger ben.

 

  • Hoe vul je je vrije tijd?

Met vrijwilligerswerk bij de Voorleesbende en Garsons Uniek. Ook ga ik naar de dansles. Ik doe country dansen, heel leuk! Mijn grootste hobby is radio777, een internetradio die inclusief is voor mensen met een beperking. Daar heb ik mijn eigen programma.

 

  • Hoe verplaats je je?

Met het openbaar vervoer, dat gaat redelijk goed. Ik ben altijd op tijd aan de bushalte. Geen klachten eigenlijk, behalve als er stakingen zijn dat is niet leuk.

1 mei – iedereen werkt mee

Charlotte Aelbrecht, 26 jaar, teamcoach regio Antwerpen bij Dito vzw

1 mei – Iedereen werkt mee

Peter Truyers, 50 jaar, vrijwilligerswerk bij Dito vzw en Solidaris

  • Kan je ons wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Charlotte en woon samen met mijn 3 poezen (Cibell, Patsy en Fenna) in Mechelen. Ik ben een mensen-mens. Veel thuis zitten doe ik niet. Ik organiseer graag etentjes, speel graag een spelletje en hou van dansen en op café gaan. Ik tennis ook en train om deel te nemen aan een marathon in Australië.

Door de week ligt de focus op mijn fulltime job. Al is elke avond thuis zitten niks voor mij. Dan spreek ik vaak af met vrienden of mijn lief. Daarnaast zijn er de gewone saaie taken die er nodig zijn om je huishouden te runnen. De was en plas moet ook gebeuren. Op vrijdagmiddag stopt de werkweek en dan is het tijd voor me-time. Wat chillen, een dutje doen, een film kijken. Even tot rust komen na een drukke werkweek. Rond 17u wordt het weekend afgetrapt met een aperitief en comfortfood. Daarna is het tijd om op café te gaan en te dansen.

 

  • Is mobiliteit een probleem voor jou?

Ik heb een eigen auto uit noodzaak. Hierdoor is mobiliteit geen probleem. Het openbaar vervoer brengt veel obstakels met zich mee. De trein moet je reserveren, wat erg vervelend is omdat in realiteit een vergadering al eens uitloopt of vroeger stopt. Als je dan vastzit aan de reservatie-uren is het erg moeilijk. De job vraagt flexibiliteit en het reservatiesysteem laat dit niet toe. Daarnaast is flexibiliteit sowieso belangrijk voor mij. Door steeds klokvast de trein te moeten nemen is er te weinig ruimte voor spontaniteit.

 

  • Welk werk doe je en wat zijn je ambities?

Sinds 1 jaar ben ik teamcoach bij Dito vzw. Ik ben verantwoordelijke voor de regio Antwerpen. Overkoepelend ben ik ook verantwoordelijk voor sensibilisering en gezondheidspromotie. Ik ben heel tevreden met deze job en wil vooral verder groeien in mijn functie. De maatschappij toegankelijker maken en drempels wegwerken, is mijn ambitie. Dito is een organisatie met heel veel aspecten en die echt vastkrijgen heeft tijd nodig.

De flexibiliteit die Dito biedt om thuis te werken, maakt deze job haalbaar. De afwisseling tussen inhoudelijk werk en het contact met de mensen maakt dat deze job echt voldoet aan wat ik zoek en verwacht van een job.

 

  • Hoe hoop je dat de toekomst er uit zal zien?

Er zijn nog veel drempels voor participatie aan het maatschappelijke leven voor personen met een handicap. Vaak worden er dingen beslist en pas achteraf worden minderheidsgroepen betrokken. Wanneer dit vanaf het begin gebeurt, is er sprake van een beleid op maat. Ik ben heel blij met mijn leven zoals het nu is. Dus ik wil vooral verder gaan.

  • Kan je wat meer vertellen over jezelf?

Ik ben Peter de verschrikkelijke (lacht). Nee, ik ben Peter, 50 jaar en woon in Hasselt. Ik doe vrijwilligerswerk, zowel voor Dito vzw als voor Solidaris in Brussel. Daar doe ik administratief vrijwilligerswerk als vlinder. Daarbuiten ben ik voor Dito vzw actief voor de Voorleesbende en voor de Garsons Uniek.

 

  • Wat vind je het leuke aan vrijwilligerswerk?

Dat niks moet, dat het vrijblijvend is. Want als ze tegen mij zeggen ‘je moet vrijwilligerswerk doen’, dan stop ik ermee.

 

  • Wat doe je in je vrije tijd?

Radio 777 is een inclusieradio van mensen met en zonder beperking. Samen maken we radio en iedereen draagt zijn steentje bij naar kunnen en interesse. Ik ben de oprichter hiervan. Ik vond dat mensen met een beperking te weinig aanbod komen op de andere zenders. Ik droom ervan dat Radio 777 het Q-Music à la lettre wordt. Ik volg ook nog een opleiding radio maken.

 

  • Kan je je vlot verplaatsen?

Ik verplaats me met het openbaar vervoer. Leve het openbaar vervoer, al is dat niet altijd even handig. Treinen of bussen die afgeschaft of te laat zijn waardoor je aansluitingen mist. Of stakingen. Soms is het een ramp. Niet alles is bereikbaar of altijd even duidelijk. Gelukkig ben ik assertief, maar er zijn mensen die dat niet zijn of kunnen.

 

  • Wat zou je binnen 5 jaar in de samenleving veranderd willen zien?

Terug wat mildheid, want het gaat hard.

 

  • Bedoel je dan de oorlogen en dergelijke?

Ja, maar ook hier binnen België. Alles is veel duurder, alles is veel grimmiger.

 

  • En vind je dat mensen in je omgeving goed omgaan met mensen met een beperking?

Dat varieert. Sommige kunnen daar goed mee overweg, anderen iets minder.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven