De essentiële rol van aangepast vervoer
Aangepast vervoer is nodig omdat ons openbaar vervoer onvoldoende toegankelijk is. Door eerdere hervormingen bij de Lijn is het nog moeilijker geworden voor veel mensen met een handicap om de bus te nemen. Daarom blijft aangepast vervoer noodzakelijk.
Besparingen en maatregelen
Mensen met een handicap kunnen vandaag beperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarom financiert de overheid Mobiliteitscentrales voor Aangepast Vervoer (MAV). Deze centrales zijn er niet alleen voor mensen met een handicap, maar voor iedereen met mobiliteitsproblemen.
De Vlaamse overheid financiert onze provincies voor de uitbouw van een mobiliteitscentrale. Jammer genoeg is dit niet voldoende om een degelijke dienstverlening uit te bouwen. MAV Limburg moest uit noodzaak zijn aanbod verminderen. Ook andere provincies dreigden in de problemen te komen.
Door deze maatregel konden mensen met een handicap nog maar tien ritten per maand aanvragen. Ritten voor ziekenhuisopnames of medische behandelingen werden onmogelijk. Daarvoor werd je doorverwezen naar niet-dringend vervoer via je ziekenfonds. Hierdoor kon men niet garanderen dat je ook effectief op je bestemming geraakte.
Dito sloeg alarm
In mei sloeg Dito samen met Onafhankelijk Leven en Kando alarm. Ömer Güney, een rolstoelgebruiker die zelf door de situatie zwaar getroffen was, startte een online petitie.
Door de druk van verschillende acties zorgde minister Peeters voor extra financiële middelen voor alle provincies. In Limburg betekent dit dat je nu weer meer dan 10 ritten per maand kan aanvragen. Voor ziekenhuisbezoeken en medische behandelingen verwijst men nog steeds door naar niet-dringend ziekenvervoer. Binnenkort wordt dit opnieuw bekeken.
De financiële steun voor de komende jaren is echter nog onzeker. Die verantwoordelijkheid ligt bij de nieuwe minister van mobiliteit.
Nood aan langetermijnvisie
Onafhankelijk Leven, Dito en Kando zijn tevreden dat MAV Limburg dit jaar kan blijven functioneren. We blijven er op aandringen dat de volgende regering snel werk maakt van een langetermijnoplossing.
Mensen met een handicap moeten, net als iedereen, kunnen deelnemen aan het sociaal leven. Het is onbegrijpelijk dat ons openbaar vervoer niet toegankelijk is. Aangepast vervoer blijft voor veel mensen met een handicap noodzakelijk om zich te verplaatsen.
Recht op inclusie
Het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en artikel 22 van de Belgische Grondwet stellen duidelijk dat iedereen recht heeft op volledige inclusie in de samenleving. Ook een toekomstige regering moet dit respecteren en mag dit niet naast zich neerleggen. Wij zullen hierover waken en blijven strijden voor een inclusieve samenleving.