Inclusieve speelpleinwerking: win-win voor iedereen!

Datum van publicatie 2022-09-02
Jelle

Kind aan huis

Jelle is al 13 jaar kind aan huis bij de speelpleinwerking, en stond dan ook te springen om zelf een rol als begeleider op te nemen. Hij weet als geen ander hoe belangrijk een goede begeleider kan zijn voor het welzijn van de kinderen, want zelf heeft hij autisme.

Voor Hilde, die al 25 jaar de speelpleinwerking organiseert, is Jelle een echt godsgeschenk. “Jelle is een fantastische begeleider. Als je iemand nodig hebt om iets klaar te zetten of een probleem op te lossen, staat Jelle meteen klaar. Zonder hem konden we het deze zomer niet bolwerken.”

Jelle kan ook bijzonder goed met de kinderen om. “Onze speelpleinwerking draait voornamelijk met de hulp van erg jonge animators,” vertelt Hilde. “Zij hebben vaak moeite om situaties juist in te schatten. Maar Jelle heeft problemen vaak als eerste gezien en grijpt meteen in. De kinderen vertrouwen hem volledig.”

Inclusieve werking

Jelle was 4 jaar toen hij voor het eerst naar de speelpleinwerking kwam. Dat deed hij samen met zijn broers. “Op onze speelpleinwerking is iedereen welkom,” legt Hilde uit. “Een beperking of andere achtergrond mag kinderen niet tegenhouden om zich te amuseren en sociale contacten te leggen met andere kinderen uit de buurt. Dat vinden wij hier enorm belangrijk.”

Maar om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt, is wel wat kennis nodig. En daarvoor is Dito-medewerker Julie er. “Julie komt tijdens de zomervakantie elke woensdag naar het speelplein. Zij geeft ons tips over hoe we best omgaan met bepaalde situaties. Hoe zorgen we ervoor dat een kindje met autisme zich begrepen voelt? Hoe maken we ruimte voor een rustmoment wanneer iemand zich overweldigd voelt? Die kennis is onmisbaar.”

Ook Jelle heeft veel gehad aan de expertise van Julie. Jelle vertelt: “Ik voelde mij altijd goed op het speelplein, zeker toen ik erg klein was. Maar enkele jaren geleden kreeg ik het soms moeilijk om duidelijk te maken hoe ik de dingen ervaarde. Dat is verholpen met een beetje meer persoonlijke begeleiding.”

Van deelnemer tot begeleider

Toen Jelle 15 was, voelde hij het zelf ook kriebelen om animator te worden. “In mijn laatste jaren als deelnemer vond ik het leuk om wat meer verantwoordelijkheid op te nemen,” vertelt Jelle. “Ik begon de animatoren te helpen, bijvoorbeeld met dingen klaarzetten of op te ruimen. Ik wist al snel dat ik ook begeleider wou worden.”

Jelle spendeerde een extra jaar als deelnemer, zodat hij zich zeker klaar voelde om die taak op zich te nemen. “Eigenlijk was het de bedoeling dat ik een speciale opleiding zou volgen voor co-animatoren met een beperking. Maar corona gooide roet in het eten en de opleiding ging niet door. Toch kreeg ik goed nieuws van Hilde: ik was sowieso welkom als begeleider!”

En nu is Jelle niet meer weg te denken van het speelplein. Maar wat vindt hij zelf nu het leukste aan animator zijn? Jelle: “Ik hou ervan om mensen te helpen en ben best goed in het organiseren van spelletjes. Maar mijn favoriete bezigheid is de kinderen begeleiden wanneer de straat afgezet is. Dan mogen alle remmen los en racen we samen heen en weer. Zowel de kinderen als ik kijken daar telkens naar uit.”

Julie: “Ik zorg ervoor dat animatoren zich gehoord en gesteund voelen”

Dito-medewerker Julie zorgt elke zomer voor ondersteuning van Speelpleinwerking De Kei. “En dat is vrij pittig! Vooraf ontvangen we zo goed als geen informatie. Dat wil zeggen dat ik vanaf de eerste dag heel goed moet observeren om de noden van de kinderen in kaart te brengen. Zo kan ik de begeleiders handvaten aanbieden om correct te reageren op bepaalde situaties.

Dat gaat vaak over kleine dingen: verduidelijken aan de animatoren waarom een kind zich op een bepaalde manier gedraagt, tips en tricks geven om op een positieve manier problemen op te lossen… Zo zorg ik ervoor dat de jonge animatoren zich gehoord en gesteund voelen.

Het is fijn om te zien wat voor effect die kleine bijsturingen kunnen hebben, zoals bij Jelle vroeger. Een 6-tal jaar geleden kreeg hij het soms moeilijk op het speelplein. Het doet dan ook enorm deugd om te zien hoe hij geëvolueerd is!

Elke week pols ik bij Hilde en de hoofdanimator hoe het met Jelle verloopt en telkens opnieuw ontvang ik enthousiaste reacties. Jelle zien stralen op het speelplein en spelen met de kinderen brengt telkens een lach op m’n gezicht. Hij heeft heel veel oog voor de noden van andere kinderen met een beperking. Hopelijk zullen zij later ook hun ervaring inzetten en op hun beurt anderen helpen.

Ik ben heel dankbaar voor Speelpleinwerking De Kei om iedereen een kans te geven én voor Jelle die zich enorm inzet. Het geeft me een enorme energieboost om te zien dat iedereen samen zo’n leuke tijd op het speelplein kan hebben.”

Word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven
Collage 02
Collage 01