een valies vol lucht

Wat is het verschil tussen verluchten en ventileren? Waarom is het belangrijk om elke dag je bed goed te verluchten? Waarop moet je letten als je een huisdier hebt? Waarom moet de dampkap aan als je kookt? Op deze vragen – en meer – krijg je een antwoord tijdens het spelen van ons gezelschapsspel ‘Een valies vol lucht’!

Wat is het?

Een valies vol lucht is een gezelschapsspel met drie modules dat geschikt is voor iedereen die meer wil weten over gezonde lucht!

Deelnemers aan het spel krijgen tientallen tips over een gezond binnen- en buitenmilieu, ademen en ontspannen. Zelf doen en ontdekken staat centraal! Zo maak je op een speelse manier kennis met begrippen als huisstofmijt, chemische stoffen, insectenverdelgers, de gevaren van roken, veilig koken, het nut van gezond bewegen …

3 spelmodules

‘Een valies vol lucht’ bestaat uit drie kleinere spelletjes: Speurneuzen, Luchtmacht en Olé O2. Afhankelijk van de competenties van de doelgroep, kan gekozen worden uit deze 3 spelletjes 

Speurneuzen
Speurneuzen

Speurneuzen

Speurneuzen neemt jongeren en volwassenen met een matig verstandelijke beperking die in een voorziening wonen mee op ontdekking in het huis van de familie Luchtjes. De deelnemers gaan op zoek naar de oorzaken van ongezonde lucht in huis en krijgen tips mee om dit te verbeteren. Elke deelnemer krijgt de kans om als ‘speurneus’ te schitteren.

Luchtmacht
Luchtmacht

Luchtmacht

Luchtmacht is een competitief spel voor jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking die begeleid of zelfstandig wonen. Twee teams nemen het tegen elkaar op en ontdekken hoe je de luchtvervuilers in huis kan vermijden.

Olé O2
Olé O2

Olé-O2

Olé-O2 is een doe-spel voor jongeren en volwassenen met een licht of matig verstandelijke beperking die graag meer weten over gezond ademen.

Voor wie?

Dit spel is gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen of in een voorziening verblijven. Het spel kan ook gespeeld worden bij kinderen in het basisonderwijs vanaf het vierde leerjaar.

Wil je het spel uitlenen?

Voorzieningen, dienstencentra, verenigingen, scholen, gemeenten of ziekenhuizen kunnen een sessie van het spel aanvragen. Een sessie wordt begeleid door opgeleide gezondheidsvrijwilligers en/of educatieve medewerkers. Een vormingsmoment duurt gemiddeld 1 uur en kost €50.

Het spel kan ook ontleend worden zonder begeleiding van Dito (gratis). Het pakket wordt zelf opgehaald en teruggebracht door de ontlener. Er is een uitleentermijn van 2 weken en we vragen een waarborg van €150.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven