toegankelijke handelszaken

Wat houdt het project in?

Dito stimuleert de lokale besturen om een aantal directe impulsen te geven, zodat lokale horeca- en handelszaken toegankelijker worden voor personen met een mobiliteitsbeperking. Het project focust in eerste instantie op de fysieke toegankelijkheid; letterlijk en figuurlijk een belangrijk opstapje naar een verrijking van het sociaal leven van veel mensen die minder mobiel zijn.

Hoe gaan we te werk?

  • Een financieel duwtje in de rug: Dito ondersteunt het lokale bestuur bij de opmaak van een subsidiekader.
  • Medewerkers van Dito, ondersteund door (ervaringsdeskundige) vrijwilligers, lichten het project toe in en bij handelszaken. We doen een aantal simpele opmetingen ter plaatse.
  • Toegankelijker in enkele eenvoudige stappen: wanneer we zien dat de handelaar interesse heeft in onze sensibiliserende boodschap, maken we het mogelijk om via de stedelijke subsidies een toegankelijkheidsoplossing te voorzien in de handelszaak.

Het Bellend Vlak: een laagdrempelige oplossing

Het bellend vlak© is vaak de meest laagdrempelige en kwalitatieve oplossing in handelspanden waar structurele werken moeilijk of onmogelijk zijn. Dit is een compacte en verplaatsbare oprijplaat die een eigenaar van een handelspand voor de toegangsdeur kan leggen, wanneer een persoon met een ondersteuningsbehoefte de zaak wil binnen gaan. De aankoopprijs van zo’n bellend vlak© wordt meestal volledig gedekt door de stedelijke subsidie.

Het ‘ABC’ van een echte win-win situatie

A. Aan de hand van dit project zet de gemeente of stad actief in op het toegankelijker maken van haar lokale economie,
B. de handelaar is plots aantrekkelijk(er) geworden voor een hele grote groep mensen die voordien de zaak niet binnen konden,
C. personen met een mobiliteitsbeperking krijgen nieuwe perspectieven om ten volle te genieten van alle troeven die hun streek te bieden heeft.

Deelnemende steden en gemeenten

Dit project loopt als een trein in Dendermonde. Die samenwerking trekken we door tot en met 2025. Bovendien starten we vanaf 2022 op in, Temse, Sint-Niklaas, Oostende en Brugge.

Oostende

Als handelaar kan je een bellend vlak aankopen voor 100 euro, de extra kostprijs wordt door de Stad Oostende gedragen.

Brugge

Als handelaar kan je een bellend vlak aankopen voor 100 euro, de extra kostprijs wordt door de Stad Brugge gedragen. Meer info en voorwaarden lees je op hun website.

Lokale handelaar en zin om mee te doen? Laat ons iets weten.

Hoe kan jij het project kracht bij zetten?

Als vrijwilliger kan je onze lokale screeningsrondes mee ondersteunen. We koppelen samen het nuttige aan het aangename.

Als lokale beleidsmaker of -influencer kan je dit project onder de aandacht brengen. Beschikt jouw stad of gemeente over de ballen om de bal van toegankelijkheid echt aan het rollen te brengen?

Toegankelijkheid is een belangrijk maatschappelijk hoofdstuk waar we graag samen aan schrijven, want dit is een verhaal waar we ons allemaal vroeg of laat in herkennen.

word lid!

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Leuke activiteiten en uitstappen
  • Gratis advies en informatie
  • Interessante voordeeltarieven